sobota, 10 stycznia 2015

Hreczanyki czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną

Kuchnia to obok transportu inne równie atrakcyjny temat do poruszenia dla centusia krakowskiego :) W dniu dzisiejszym z pomocą w kuchni przyszedł zapożyczony przepis z Podkarpacia na bardzo smaczne (i oszczędne ;)) kotlety mielone. Zgodnie z przepisem oprócz mięsa mielonego wykorzystuje się kaszą gryczaną, co znacznie zwiększa objętość farszu do smażenia kotletów. Tym sposobem osiągnąłem wzrost objętości (~50%), którego może pozazdrościć niejeden rekin giełdowy :) A ja mam dodatkowy obiad GRATIS w cenie :)

Poniżej sam przepis, z którego korzystałem (http://bibliasmakow.pl):

Składniki (na ok. 12 kotletów, 1 kotlet ok. 150 kcal):
1/2 kg mięsa mielonego
200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej (użyłam palonej)
3 jajka
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia (około 1 łyżkę na porcję kotletów)

sos chrzanowo-koperkowy:
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2-3 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka tartego chrzanu ze słoika
2 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie trochę posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (lub więcej, wedle uznania). Z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Partiami smażymy z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).
Hreczanyki podajemy z sosem powstałym z wymieszania podanych składników.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz